De prijs ging door de toekenning aan TomTom niet naar een van de twee andere genomineerden. Dat waren jonge wetenschappers van twee nieuwe bedrijven, zogenoemde technostartups van de TU’s van Eindhoven en Delft. Het ging om Progression Industries met het product Wedacs, een innovatie die de gasklep van de motor in een turbine verandert waardoor een koelend effect ontstaat. Dat wordt weer gebruikt voor de airco.

Het andere bedrijf, Ephicas, geeft een combinatie van truck en trailer ‘vleugels’ met de sidewing. Door vliegtuigtechnologie toe te passen aan de sideskirts weet men de lift die normaal ontstaat om te zetten in stuwkracht. Beide innovaties leveren een behoorlijke besparing van het energieverbruik op.

 

TomTom nam de Award (Het Pientere Pookje) in ontvangst  en een geldbedrag van 7,5 duizend euro. Maar van dat bedrag was TomTom niet onder de indruk. "Wij besteden jaarlijks miljoenen aan innovatie. We zullen daarom het bedrag schenken aan de Robocub-team van de TU Eindhoven", aldus Rutten. Dat team voetbalt met robots.

 

     

 

 

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding