Basisingrediënten die elk jaar weer terugkeren zijn topmodellen die gefotografeerd worden door topfotografen (zoals Peter Lindbergh, Terry Richardson en Patrick Demarchelier) op toplokaties. Sarah Moon was de eerste vrouwelijke fotograaf en nam in 1972 de kalender voor haar rekening. Bekende namen die de afgelopen jaren op de kalender verschenen zijn die van Naomi Campbell, Heidi Klum, Miranda Kerr, Penelope Cruz, Sophia Loren, Hillary Swank en Jennifer Lopez. Wat alle Pirelli-kalenders gemeen hebben is de afspiegeling van de tijdgeest, mode en trends. Ze bieden een continue weergave van de metamorfose van onze maatschappij.

Vogue fotograaf Brian Duffy maakte de plaatjes voor de uitgave van 1965. Lokatie was het vorstendom Monaco, onder de zon van de Cote d’Azur. Achterliggende gedachte was om de modellen in een natuurlijke omgeving te fotograferen, en met close-ups werden enkele lichaamsdelen nader belicht. Voor deze uitgave werden 5 modellen gebruikt, waaronder Pauline Dukes, Jeanette Harding en Pauline Stone. De fotomodellen op en nabij de Zuidfranse stranden werden destijds als choquerend ervaren door het behoudende Groot-Brittannië, dat zich aan de sobere jaren vijftig aan het ontworstelen was. Oordeelt u zelf en bekijk de foto’s van de uitgave in de fotogalerij aan de rechterzijde van dit artikel. Klik op de foto zelf voor een grotere weergave. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding