Clarkson verdiende afgelopen jaar zo’n extra 850 duizend pond, omgerekend een miljoen euro. Dat bedrag kwam bovenop z’n reguliere jaarsalaris bij de BBC, van naar schatting een miljoen pond.

De deal zou het lucratiever maken voor Clarkson om bij de BBC te blijven. Maar de inkomsten van de presentator zijn regelmatig aan discussie onderhevig omdat de BBC een publieke omroep is.
De krant haalt z’n informatie uit een register voor Britse bedrijven. Daaruit blijkt dat er een bedrijf, Bedder 6 bestaat, dat de verkoop van allerlei dvd’s, boeken, tijdschriften en andere Top Gear-producten regelt. Mede-aandeelhouders zijn, naast Clarkson, de producer van het programma, Andy Wilman en de BBC Worldwide, de commerciële tak van de BBC.

Clarkson kreeg een half miljoen pond aan dividend en nog eens 350 duizend pond aan vergoeding voor diensten.

Een woordvoerder van de BBC stelt dat de deal een erkenning is voor de rol die Clarkson speelt bij het internationale succes van Top Gear. "Deze joint venture maakt het mogelijk meer geld terug te stoppen in tv-programmering, uiteindelijk ten voordele van de belastingbetaler."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding