Basisingrediënten die elk jaar weer terugkeren zijn topmodellen die gefotografeerd worden door topfotografen (zoals Peter Lindbergh, Terry Richardson en Patrick Demarchelier) op toplokaties. Sarah Moon was de eerste vrouwelijke fotograaf en nam in 1972 de kalender voor haar rekening. Bekende namen die de afgelopen jaren op de kalender verschenen zijn die van Naomi Campbell, Heidi Klum, Miranda Kerr, Penelope Cruz, Sophia Loren, Hillary Swank en Jennifer Lopez. Wat alle Pirelli-kalenders gemeen hebben is de afspiegeling van de tijdgeest, mode en trends. Ze bieden een continue weergave van de metamorfose van onze maatschappij.

Het jaar 1973 zal voor de Pirelli-kalender de geschiedenis in gaan als het jaar van de flop. Art director Derek Forsyth probeert samen met drie kunstenaars (schilder Allen Jones, fotograaf Brain Duffy en airbrushkunstenaar Philip Castle) een mooie kalender te maken, maar door onderlinge ruzies eindigt dit in tranen.

De modellen van 1973 zijn: Elisabeth, Kubi, Vida, Nicky Allen, Kari Ann, Erica Greer, Kate Howard, Nicki Howorth, Jane Lumb, Sue Paul, Penny Steele en Vicky Wilks. Zij poseren in een studio in London en beklagen zich over de "onnatuurlijke houdingen" die ze van het creatieve team moeten aannemen. De reacties op de kalender lopen nogal uiteen: Van "pervers" tot commercieel", en van "fantastisch" tot "pornografisch". Wat Pirelli met deze kalender in ieder geval voor elkaar kreeg was aandacht in de media: Meer dan 120 krantenartikelen werden aan het eindresultaat besteed.

Klik HIER voor deel 1 in deze serie: De Pirelli-kalender van 1965.

Klik HIER voor deel 2 in deze serie: De Pirelli-kalender van 1966.

Klik HIER voor deel 3 in deze serie: De Pirelli-kalender van 1968.

Klik HIER voor deel 4 in deze serie: De Pirelli-kalender van 1969.

Klik HIER voor deel 5 in deze serie: De Pirelli-kalender van 1970.

Klik HIER voor deel 6 in deze serie: De Pirelli-kalender van 1971.

Klik HIER voor deel 7 in deze serie: De Pirelli-kalender van 1972.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding