Voorlopig kunnen potentiële klanten en geïnteresseerden in Hilversum de nieuwe BMW zien, maar vanaf eind augustus kan er ook met de nieuwe 1-Serie worden gereden. Geïnteresseerden kunnen zich voor de zogenaamde predrive opgeven via het internet. Uiteindelijk zullen duizend mensen daarwerkelijk een proefrit kunnen maken. Bij de start van het evenement hoopte BMW zo’n tienduizend leads te verzamelen en tussen  twee- tot drieduizend mensen in het Hilversumse museum te mogen ontvangen. Maar al gedurende de eerste drie weken waren er al drieduizend bezoekers in het paviljoen geweest.

De nieuwe 1-Serie arriveert  op 17 september bij de dealers (premiere op de IAA). De nieuwe 1.6-benzinemotoren maken hun debuut in de BMW 116i en 118i waarbij BMW de inmiddels bekende TwinPower turbotechnologie toepast, gebaseerd op de zescilinder in de 135i.  Dat geldt ook voor de nieuwe viercilinder diesels, waarmee nu alle motoren voor de nieuwe 1-Serie zijn uitgerust met turbotechnologie. Ze leveren meer vermogen en meer koppel, maar verbruiken minder brandstof en ze zijn bovendien allemaal goed voor twintig procent bijtelling. Standaard wordt de 1-Serie geleverd met handgeschakelde zesbak, terwijl een achttraps automatische transmissie tot de opties behoort.

Arie Ruitenbeek, directeur verkoop van de Nederlandse BMW-organisatie, prijst zich gelukkig met het feit dat de huidige 1-serie compleet is uitverkocht: "Wij hebben met de huidige 116i veel succes gehad in de operational lease, zeker gezien het feit dat per dealervestiging maar twee lokale advertenties zijn geweest." Particulieren betaalden voor operational lease 499 euro per maand  inclusief alles, behalve brandstof en op basis van twaalf maanden. Voor de zakelijke markt betekende dat 475 euro ex BTW. De mix was fifty-fifty zakelijk particulier." Naar verluidt, zou het in totaal gaan om achthonderd auto’s, al wil BMW dit aantal niet bevestigen. Wel laat de importeur weten, dat er tussen 17 september en het einde van het jaar dertienhonderd auto’s voor Nederland beschikbaar komen.

Er is de Duitsers veel aan gelegen van de nieuwe 1-Serie een nog groter succes te maken dan van de huidige. Daarvan zijn sinds zijn komst in 2004 inmiddels 1,23 miljoen exemplaren verkocht. Met de ontwikkeling van de nieuwe 1 zijn de kritiekpunten aangepakt. Hij heeft een 30 millimeter langere wielbasis en is 85 millimeter langer. Daardoor is de beenruimte voor de achterpassagiers groter en is ook de instap ruimer, zodat de voeten niet meer achter de B-stijl blijven haken. De bagageruimte is 30 liter groter en meet nu 360 liter. Ook het comfort liet te wensen over, maar tijdens de eerste rij-impressie, gemaakt met de 118i Sport Line, werd snel duidelijk dat op dit punt veel is verbeterd. Het comfort is dik in orde. Volgens de ingenieurs die met de ontwikkeling van het chassis belast waren, is het comfort verhoogd zonder concessies te doen aan de dynamische rijkwaliteiten. De nieuwe 1-Serie beleeft zijn wereldpremiere op de IAA in Frankfurt in september. De prijzen beginnen bij 28 mille voor de 116i. (HHem)

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding