De Apeldoornse ondernemer voert de handelsnaam Porschespecialist al sinds 1996, maar werd alsnog op de vingers getikt door de Duitse sportwagenfabrikant. Die kreeg het echter niet voor elkaar om de handelaar een verbod op te leggen. De rechtbank heeft de vorderingen in eerste instantie afgewezen. Er zou geen sprake zijn geweest van handelsnaam- of auteursrechtinbreuk of onrechtmatig handelen. Een merkhouder kan zich bovendien niet verzetten tegen gebruik van handelsnamen wanneer die nodig zijn om de bestemming van een waar of dienst, met name als accessoire of onderdeel, aan te geven.

Het Hof komt hier echter op terug. Gebruik van het woord ‘Porsche’ of het woord ‘porschespecialist’ kan naar het oordeel van het Hof bij het relevante publiek de indruk wekken dat er een bijzondere band bestaat tussen die onderneming en Porsche. En de handelaar is ook nooit een officiële Porsche dealer geweest.

Wel overweegt het Hof expliciet dat het de autohandelaar vrij staat om in advertenties te vermelden "gespecialiseerd in Porsche" en "specialist in Porsche". Maar wat is dan het verschil tussen "Porschespecialist" en "gespecialiseerd in Porsche"? Het eerste is gebruik als teken ter onderscheiding van de onderneming, waren en diensten en website (handelsnaam, merk, domeinnaam). Het tweede is louter een beschrijvende mededeling van wat de autohandelaar is – wat zijn specialiteit is. Dat is een wereld van verschil in het merken- en handelsnaamrecht.

Voor de autohandelaar is het vonnis het een flinke tegenvaller. Die mag in totaal een groot bedrag (ettelijke tienduizenden euro’s) aan advocaatkosten betalen. De ondernemer hoeft echter geen schadevergoeding te betalen.

Bekijk HIER het arrest.

 

Bronnen: Emerce/IE-Forum/Rechtennieuws

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding