Dat bericht de krant Die Welt. De Duitse autobouwer Audi had Qoros voor de rechter gedaagd.

De rechtbank in het Noord-Duitse Hamburg, bevoegd voor geschillen over merken, gaf Audi half januari gelijk. Qoros, een onderdeel van de Chinese groep Chery, zou begin maart op de autosalon van Genève zijn eerste sedan voorstellen onder de benaming GQ3. Daar wilde Volkswagen, het moederbedrijf van Audi, een stokje voor steken.

‘De letter Q is een wettelijk beschermd element van ons gamma’, stelde een woordvoerder van Audi. ‘Het topgamma terreinwagens begint telkens met de letter Q. Indien een andere constructeur de Q enkel gebruikt om zijn modellen te benoemen, heeft dat natuurlijk een impact voor ons.’

Ook andere constructeurs gebruiken de letter Q in hun merknamen. Zo produceerde de Japanse autobouwer Toyota eerder met de iQ. Daar werd vreemd genoeg nooit op gereageerd door Volkswagen. Volgens Die Welt kadert de rechtszaak in een poging om de versterking van de concurrentie uit China af te remmen. Qoros had eerder aangekondigd alle opties 15 procent goedkoper aan te bieden dan de concurrentie.

Qoros liet vorige week al weten dat de nieuwe sedan die op de Autosalon van Genève wordt gepresenteerd geen GQ3 gaat heten maar gewoon "3".  Mazda gebruikt die typeaanduiding ook, maar laat weten dat er geen patent of bescherming mogelijk is om een enkel cijfer. Verder is men bij Qoros erg verbaasd over de reactie van Audi: "We hebben de typebenaming GQ3 bij het Europese merkenbureau aangemeld en daarvan ook Audi op de hoogte gesteld. Vanuit Audi  kwamen daarover  geen bezwaren. Wij gaan dan ook deze beslissing aanvechten." Kortom, wordt vervolgd, maar dat kan wel enige maanden gaan duren.

Bronnen: Standaard.be/Carros/Automobil Produktion

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding