De Nederlandse rallysport is een challenge rijker: de Eurol R5 Rally Challenge. In Nederland wint de R5 rallyauto aan populariteit, zowel bij coureurs als bij rallyfans. Daarom is het tijd voor een challenge over drie rally’s: de ELE Rally, de GTC Rally en de Eurol Hellendoorn Rally. 

Opmars R5 klasse 

De R5 klasse is in de internationale rallysport aan een opmars bezig. Dat ziet ook rallyrijder Bob de Jong, die het in 2016 in het Belgisch rallykampioenschap tegen spectaculaire R5’s moest opnemen: "Dat is prachtig. Er is daar een enorme competitie en vrijwel alle merken met een R5 mengen zich in de titelstrijd." De Jong zag dat in Nederland de toprijders met een R5 auto elkaar eerder meden dan elkaar opzochten. "Hier liggen kansen. Niet alleen voor de rijders, maar ook voor het publiek en voor de uitstraling van de Nederlandse rallysport. Ik wil dit seizoen vooral in Nederland rijden met mijn DS3 en dan het liefst tegen andere R5’s in plaats van tegen WRC’s."  

Eurol sponsor 

Smeermiddelenfabrikant Eurol is titelsponsor van deze nieuwe challenge. Dennis Marsman, marketing manager van Eurol: "We ondersteunen dit initiatief van harte. De missie is geslaagd wanneer de Eurol R5 Rally Challenge leidt tot een aansprekend rijdersveld dat met elkaar een spannende strijd aangaat. Als dat lukt dan krijgt de Nederlandse rallysport een boost." 

Eurol R5 Rally Challenge

De Eurol R5 Rally Challenge is feitelijk het Nederlands kampioenschap voor R5 rallyauto’s. Voor het kampioenschap tellen dit seizoen de ELE Rally, GTC Rally en Eurol Hellendoorn Rally mee. Deelnemers aan de challenge dienen uiteraard te rijden in een auto conform de FIA R5 reglementen. Deze auto’s beschikken allemaal over een ca. 280 pk leverende viercilinder 1,6 liter turbomotor en vierwielaandrijving. De motoren leveren een maximum koppel van circa 400 Nm. De aandrijving wordt aangestuurd door een sequentiële bak en alle auto’s wegen zo’n 1.200 kg. Merken als Skoda, DS, Ford, Hyundai en Peugeot hebben een model gehomologeerd voor deze R5 categorie. 

Apart klassement 

Per rally zal er een apart klassement worden opgesteld voor deelnemers aan de Eurol R5 Rally Challenge en punten worden volgens het WRC-puntentellingsysteem toegekend (1e: 25 punten, 2e: 18, 3e: 15, 4e: 12, 5e: 10, 6e: 8, 7e: 6, 8e: 5, 9e: 4, 10e: 3, 11e: 2 en 12e: 1 punt. De winnaar van de Eurol R5 Rally Challenge is de coureur die in de 3 meetellende wedstrijden de meeste punten weet te vergaren.