Om de verkoop te stimuleren worden allerlei pakketten aangeboden, zogenaamd speciale modellen met grote korting in de markt gezet en nul-procent-financieringen voorgesteld, constateert Oliver Wyman, “Zelfs binnen één en hetzelfde merk heerst een prijzenslag. Wie wil pokeren en van de ene naar de andere dealer gaat, kan op die manier de beste prijs uitonderhandelen. Uiteindelijk zijn dealers die het meeste in vertwijfeling verkeren bereid om een deal aan te bieden. Die prijzenslag doet de branche echter veel meer schade dan dat het voordelen oplevert.’’ 

Auto-onderzoeker August Joas: “Moet je eens met een iPhone proberen, het zal je zeker niet lukken om daar een cent af te krijgen.’’ Hij concludeert dat het huidige drielaags verkoopsysteem, met fabrikant, importeur/distributeur en dealer, niet meer van deze tijd is. “Met afgeslankte maar meer klantgerichte structuren kunnen de automerken een derde op de verkoopkosten besparen.’’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding