Het gaat om airbags geproduceerd door het Japans bedrijf Takata.

In een persbericht vraagt het agentschap aan de eigenaars van 4,74 miljoen voertuigen, van de jaargangen 2000 tot 2007, om zo snel mogelijk hun voertuig te laten inspecteren. Ook wagens uit het topgamma (Lexus, BMW en Cadillac) zijn betrokken. De oproep is nog meer van belang voor bewoners van regio’s als Florida, Porto Rico, het eiland Guam of Hawaï, want vochtigheid kan het probleem verergeren, zo wordt gemeld. De meeste van de grote autobouwers zijn betrokken: Toyota (778.177 voertuigen), Honda (2,8 miljoen), Nissan (437.712), Mazda (18.050), BMW (573.935) en General Motors (133.221).

Metaalschilfers

Toyota kondigde eerder aan dat het 247.000 voertuigen, geproduceerd tussen 2001 en 2004, naar de dealer terug ging roepen voor hetzelfde mankement. Omwille van een technisch nog niet bepaalde reden, kan een disfunctie van de airbag leiden tot een explosie of een begin van brand, aldus documenten van de individuele constructeurs aan het agentschap. Bij de explosie komen soms stukjes metaal vrij die de chauffeurs of andere inzittenden kunnen kwetsen.

Het probleem ligt aan de oorsprong van meerdere ongevallen waar nu onderzoek is naar gestart, en volgens advocaten zijn er door de slechte airbags minstens 4 mensen om het leven gekomen (dagelijks worden op de Amerikaanse tv advertenties getoond waarin advocaten slachtoffers oproepen om zich burgerlijke partij te stellen).

Sinds begin dit jaar moesten wereldwijd al meer dan 10 miljoen wagens door de belangrijkste autofabrikanten teruggeroepen worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding