De National Highway Traffic Safety Administration liet vandaag (woensdag) weten de ”teleurstellende” reactie mee te nemen bij het bepalen van vervolgstappen.

Takata haalde tot nu toe in delen van de VS in totaal 8 miljoen auto’s terug omdat bestuurders gewond zouden kunnen raken door airbags die met te veel kracht openen.

Dat zou vooral in gebieden met een hoge luchtvochtigheidsgraad kunnen gebeuren. Onder meer Honda en BMW worden geraakt door de huidige terugroepactie in de VS.

Ultimatum

De NHTSA stelde het bedrijf vorige maand een ultimatum na vier sterfgevallen en incidenten waarbij de airbags lek raakten als er juist sprake was van een lage luchtvochtigheidsgraad. ”Takata is mede verantwoordelijk voor de veiligheid van automobilisten en wij denken het bedrijf daarin in gebreke blijft zolang een nationale terugroepactie uitblijft”, aldus de toezichthouder.

Takata had tot 2 december de tijd op een landelijke terughaalactie aan te kondigen. Nu het bedrijf blijft weigeren, kan de NHTSA besluiten per overtreding een boete van 7.000 dollar op te leggen.

Honda, de grootste klant van Takata, en Toyota willen dat er een onafhankelijk testprogramma komt voor airbags in de autosector bovenop de onderzoeken die Takata uitvoert. Ford en Nissan lieten weten daaraan mee te willen werken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding