In 2014 werden daarmee meer auto’s teruggehaald naar de dealer dan in de drie voorafgaande jaren samen. "Die cijfers tonen weer eens aan dat een minutieuze en efficiënte controle nodig is om de veiligheidsrisico’s op onze wegen uit te bannen," aldus directeur Mark Rosekind van de NHTSA. Dat er veel meer auto’s worden teruggehaald dan in het verleden komt aan de ene kant doordat de NHTSA zelf veel actiever optreedt maar aan de andere kant ook door  het feit dat de autofabrikanten zo veel mogelijk risico’s willen vermijden, mede om kostbare juridische procedures te voorkomen.

Verreweg de grootste terugroepactie met in totaal 27 miljoen voertuigen kwam voor rekening van General Motors. Daarnaast telden ook de airbags van het Japanse Takata die in verschillende automerken, waaronder Honda en Chrysler, zijn aangebracht flink aan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding