Vauxhall, de merknaam waaronder Opel in Groot-Brittannië opereert, is vorig najaar begonnen met het terugroepen van 235.000 rechtsgestuurde Zafira’s wegens het brandgevaar. Dat gebeurde vooral onder druk van een Facebook-groep die Vauxhall zwaar onder druk zette nadat enkele van de branden in de openbaarheid waren gekomen.

Hoorzitting kamercommissie

Maar eerder deze week deelde directeur customer experience Peter Hope tijdens een hoorzitting van de kamercommissie voor transport mee dat de problemen eigenlijk al veel langer bekend waren: "Het eerste geval van een Zafira B dat duidelijk kan worden toegeschreven aan het verwarmings- en ventilatiesysteem waar we het hier over hebben is bij ons geregistreerd op 11 februari 2009. We wisten toen niet waar we eigenlijk mee te maken hadden." Een collega voegde daar nog aan toe dat de terugroep- en herstelactie General Motors zo’n 40 miljoen euro’s gaat kosten.