De nieuwe viercilinder VC-T T (Variable Compression-turbo) benzinemotor is al meer dan 20 jaar in ontwikkeling en is een belangrijke doorbraak op het gebied van verbrandingsmotoren, aldus Infiniti.

VC-T motoren kunnen namelijk de hoogte van de zuigers naadloos verhogen of verlagen. Als gevolg daarvan kan de slag van de motor veranderen en varieert de compressieverhouding ergens tussen de 8: 1 (hoge prestaties) en 14: 1 (hoger rendement). De motor past zich automatisch aan naar de optimale verhouding, afhankelijk van de eisen van de rijsituatie.

VC-T-technologie biedt volgens Infiniti meerdere voordelen, waaronder een aanzienlijk lager brandstofverbruik, lagere uitstoot en sterk verminderde geluids- en trillingsniveaus. De motor is ook lichter en compacter dan vergelijkbare conventionele motoren.