PSA toont klant video van werkzaamheden (filmpje)

PSA Retail gaat de klanten van Peugeot, Citroën en DS die hun auto naar de werkplaats hebben gebracht per online-video laten zien wat er precies aan die auto gedaan zou moeten worden.

PSA toont klant video van werkzaamheden

PSA heeft het systeem maandenlang getest in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk en gaat het nu over de rest van Europa uitrollen.

Versterken band 

Met het systeem, genaamd ‘Video Check’, wil PSA de band met de klant ook na de feitelijke verkoop van een auto versterken. Het systeem is simpel: de auto gaat op de brug waarna een monteur met een videocamera alles controleert en precies laat zien wat er zou moeten gebeuren. Aan de hand van de video wordt ook een prijsopgave gedaan. Daarin staat niet alleen wat de klant eigenlijk heeft gevraagd, bijvoorbeeld een kleine beurt, maar ook wat er daarnaast nog zou moeten gebeuren. Dat ‘extra werk’ is al naar gelang de ernst gemerkt met kleuren. De video gaat naar de klant die vervolgens op z’n gemak kan besluiten wat hij gedaan wil hebben. PSA noemt het een ‘aftersales tool die het de autobezitters mogelijk maakt om beter te kunnen beslissen over wat hij of zij precies aan de auto willen laten doen’.

Feedback 

De feedback van de testen laat zien dat de klanten erg tevreden zijn over dit systeem, zegt PSA Retail. Daarnaast constateert PSA dat het werk in de werkplaatsen door het systeem ook aardig toeneemt.
 

PSA toont klant video van werkzaamheden (filmpje) - Automobielmanagement.nl

PSA toont klant video van werkzaamheden (filmpje)

PSA Retail gaat de klanten van Peugeot, Citroën en DS die hun auto naar de werkplaats hebben gebracht per online-video laten zien wat er precies aan die auto gedaan zou moeten worden.

PSA toont klant video van werkzaamheden

PSA heeft het systeem maandenlang getest in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk en gaat het nu over de rest van Europa uitrollen.

Versterken band 

Met het systeem, genaamd ‘Video Check’, wil PSA de band met de klant ook na de feitelijke verkoop van een auto versterken. Het systeem is simpel: de auto gaat op de brug waarna een monteur met een videocamera alles controleert en precies laat zien wat er zou moeten gebeuren. Aan de hand van de video wordt ook een prijsopgave gedaan. Daarin staat niet alleen wat de klant eigenlijk heeft gevraagd, bijvoorbeeld een kleine beurt, maar ook wat er daarnaast nog zou moeten gebeuren. Dat ‘extra werk’ is al naar gelang de ernst gemerkt met kleuren. De video gaat naar de klant die vervolgens op z’n gemak kan besluiten wat hij gedaan wil hebben. PSA noemt het een ‘aftersales tool die het de autobezitters mogelijk maakt om beter te kunnen beslissen over wat hij of zij precies aan de auto willen laten doen’.

Feedback 

De feedback van de testen laat zien dat de klanten erg tevreden zijn over dit systeem, zegt PSA Retail. Daarnaast constateert PSA dat het werk in de werkplaatsen door het systeem ook aardig toeneemt.