Dat gesjoemel kost de autorijders gezamenlijk meer dan een miljard euro per jaar aan te hoge prijzen voor occasions, onthult The Times. In één geval was de kilometerstand van een oudere Mercedes-Benz met 100.000 mijl ofwel 160.000 kilometer gereduceerd.

Volgens het Britse dagblad komt clocking tegenwoordig veel meer voor vanwege de populariteit van personal lease. Bij dat soort contracten kan het overschrijden van de kilometerstand aan het eind van de huurtermijn veel kosten. HPI Check, de Britse instantie die die standen bijhoudt, stelt dat bij één op de 16 gecontroleerde voertuigen sprake is geweest van clocking. "Omdat er jaarlijks acht miljoen tweedehands auto’s worden verkocht, gaat het dus om een half miljoen auto’s in totaal," berekent The Times.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding