CBS: ‘Meisjes gaan vaker voor techniekvakken’

Meisjes kiezen steeds vaker voor een technische richting op school, heeft het CBS berekend. Vooral op de havo en het vwo is dit percentage de afgelopen tien jaar gestegen.

Tien jaar geleden koos nog 2 procent van de havo-meisjes en 6 procent van de vwo-meisjes voor Natuur en Techniek, met verplichte vakken als wiskunde b, natuur- en scheikunde. Dit jaar lagen die percentages op respectievelijk 10 en 28 procent.

Deze groei is volgens het CBS vooral te danken aan de invoering van de vernieuwde tweede fase. Daardoor werd het makkelijker om de profielen Natuur en Techniek én Natuur en Gezondheid te combineren in één vakkenpakket. Dit dubbelprofiel was vooral bij meisjes op het vwo in trek.

Praktijk

Onder meisjes op het vmbo is techniek de minst gekozen sector. Dit schooljaar koos 4 procent van de meisjes hiervoor, een minimale stijging vergeleken met een paar jaar geleden.
Hoewel dus meer meisjes op de havo en het vwo een technisch profiel kiezen, is dit amper terug te zien in het hoger onderwijs. Het percentage vrouwen dat een diploma haalt in techniek, industrie of bouwkunde is van 2 naar 3 procent gegaan.
 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

CBS: ‘Meisjes gaan vaker voor techniekvakken’ - Automobielmanagement.nl

CBS: ‘Meisjes gaan vaker voor techniekvakken’

Meisjes kiezen steeds vaker voor een technische richting op school, heeft het CBS berekend. Vooral op de havo en het vwo is dit percentage de afgelopen tien jaar gestegen.

Tien jaar geleden koos nog 2 procent van de havo-meisjes en 6 procent van de vwo-meisjes voor Natuur en Techniek, met verplichte vakken als wiskunde b, natuur- en scheikunde. Dit jaar lagen die percentages op respectievelijk 10 en 28 procent.

Deze groei is volgens het CBS vooral te danken aan de invoering van de vernieuwde tweede fase. Daardoor werd het makkelijker om de profielen Natuur en Techniek én Natuur en Gezondheid te combineren in één vakkenpakket. Dit dubbelprofiel was vooral bij meisjes op het vwo in trek.

Praktijk

Onder meisjes op het vmbo is techniek de minst gekozen sector. Dit schooljaar koos 4 procent van de meisjes hiervoor, een minimale stijging vergeleken met een paar jaar geleden.
Hoewel dus meer meisjes op de havo en het vwo een technisch profiel kiezen, is dit amper terug te zien in het hoger onderwijs. Het percentage vrouwen dat een diploma haalt in techniek, industrie of bouwkunde is van 2 naar 3 procent gegaan.
 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding