US autoriteiten: ‘Laat auto met defecte Takata-airbag staan’

De Amerikaanse autoriteiten hebben bezitters van oude Fords en Mazda’s met klem aangeraden hun auto te laten staan totdat de gevaarlijke airbags van de gewraakte Japanse fabrikant Takata zijn vervangen.

US autoriteiten: 'Laat auto met defecte Takata-airbag staan'

De dealers zijn bereid de auto’s desnoods gratis naar de garage te slepen maar rijdt er geen meter meer mee, zegt de National Highway Traffic Safety Authority.

"Ik kan niet genoeg benadrukken hoe urgent de terugroepactie is. Deze airbags zijn gevaarlijk, ze vormen een onmiddellijk risico voor iedereen die in zo’n auto stapt. We proberen er voor te zorgen dat elke betrokken auto nu gerepareerd wordt," zegt vice-directeur Heidi King. Ford en Mazda stellen allebei ook dat voor alle nog te behandelen auto’s de vervangende onderdelen al klaar liggen. De autofabrikanten willen zelfs monteurs naar de woning van de eigenaren sturen om de airbags te vervangen.

De problemen maken nog eens duidelijk dat veel autobezitters niet reageren op een oproep om iets aan hun auto te laten repareren. Volgens de NHTSA beantwoordt gemiddeld 67 procent aan een terugroep-oproep. Bij nieuwe auto’s ligt dat op 80 procent maar daar wordt het probleem ook vaak bij een eerste beurs verholpen. 

US autoriteiten: ‘Laat auto met defecte Takata-airbag staan’ - Automobielmanagement.nl

US autoriteiten: ‘Laat auto met defecte Takata-airbag staan’

De Amerikaanse autoriteiten hebben bezitters van oude Fords en Mazda’s met klem aangeraden hun auto te laten staan totdat de gevaarlijke airbags van de gewraakte Japanse fabrikant Takata zijn vervangen.

US autoriteiten: 'Laat auto met defecte Takata-airbag staan'

De dealers zijn bereid de auto’s desnoods gratis naar de garage te slepen maar rijdt er geen meter meer mee, zegt de National Highway Traffic Safety Authority.

"Ik kan niet genoeg benadrukken hoe urgent de terugroepactie is. Deze airbags zijn gevaarlijk, ze vormen een onmiddellijk risico voor iedereen die in zo’n auto stapt. We proberen er voor te zorgen dat elke betrokken auto nu gerepareerd wordt," zegt vice-directeur Heidi King. Ford en Mazda stellen allebei ook dat voor alle nog te behandelen auto’s de vervangende onderdelen al klaar liggen. De autofabrikanten willen zelfs monteurs naar de woning van de eigenaren sturen om de airbags te vervangen.

De problemen maken nog eens duidelijk dat veel autobezitters niet reageren op een oproep om iets aan hun auto te laten repareren. Volgens de NHTSA beantwoordt gemiddeld 67 procent aan een terugroep-oproep. Bij nieuwe auto’s ligt dat op 80 procent maar daar wordt het probleem ook vaak bij een eerste beurs verholpen.