FCA raadt de bezitters van die wagens, op benzine lopende modellen uit de jaren 2014 tot en met nu, ook aan de cruise-control voorlopig niet te gebruiken omdat die mogelijk niet uitschakelt. Het probleem moet met een software-update opgelost worden voordat het weer veilig te gebruiken is.

Fiat Chrysler stelt dat de technische fout zich alleen manifesteert onder zelden voorkomende omstandigheden en dat er ook geen ongevallen bekend zijn. In de praktijk is het echter wel enkele keren voorgekomen dat bestuurders de cruise-control alleen uit konden krijgen door hard te remmen en soms zelfs de auto eerst stil te zetten. Om die reden heeft de National Highway Traffic Safety Administration ook een officiële waarschuwing uitgestuurd en FCA opgedragen de terugroepactie te organiseren.

Tegelijk duiken in Duitsland berichten op dat Daimler meer dan 600.000 Mercedessen terug moet roepen. De verkeersdienst KBA zou hebben vastgesteld dat er illegale ‘sjoemel-software’ in die auto’s is toegepast. De KBA is momenteel met de laatste testen bezig en zal daarna een definitief oordeel vellen, aldus Der Spiegel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding