In principe werkt het systeem als een normale airbag met dien verstande dat er een tweede in zit die bij de volgende botsing in werking treedt. De kracht waarmee die airbag zich opent wordt daarbij aangepast aan de positie waarin de inzittenden zich op dat moment bevinden, legt Hyundai uit. Op die manier worden verwondingen door die secundaire botsing voorkomen maar wordt tegelijk ook vermeden dat zich vermijdbare verwondingen voor zouden doen.

“Door de prestaties van airbags tijdens een multi-botsing scenario te verbeteren denken we de veiligheid van de bestuurder en de passagiers nog verder te verhogen,” zegt hoofd ontwikkelaar Taesoo Chi. “We gaan door met dit onderzoek naar een variatie aan botsing-situaties om de veiligheid verder te verbeteren en verwondingen te voorkomen.” Hyundai is van plan de nieuwe airbags zo snel mogelijk toe te passen in zowel haar eigen auto’s als die van zustermerk Kia.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding