Met dat advies komt de Consumentenbond na onderzoek. De bond liet twaalf auto’s keuren bij elf garages en werd geconfronteerd met veel dure en onnodige reparaties. Zo kwam een auto niet door de keuring, tenzij de remmen (voor 500 euro) zouden worden vervangen. Uit een herkeuring bij een andere garage en een controle van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW), die APK’s steekproefsgewijs controleert, bleek dat er met de remmen niks mis was.

“Garages gebruiken trucs om de rekening van een APK kunstmatig te verhogen”, zegt de bond. “Ze rekenen hoge kosten voor reparaties van kleine ‘plotselinge’ mankementen.” Autobezitters krijgen van de Consumentenbond de tip altijd om het keuringsrapport en de factuur te vragen. Als een garagebedrijf herhaaldelijk ondeugdelijke keuringen uitvoert, kan de RDW de keuringsbevoegdheid intrekken.

Inmiddels hebben zowel de Bovag als de RDW gereageerd op deze berichtgeving van de Consumentenbond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding