De problemen doen zich voor bij sinds 2009 gebouwde auto’s van onder meer Kia, Jeep, Fiat, Honda, Hyundai en Toyota. De NHTSA legt uit dat de controle-eenheid van de airbag buiten werking gesteld kan worden door ‘interfererende elektrische signalen’ van elders uit de auto.

Het gewraakte element is afkomstig van de Duitse toeleverancier ZF en was al eerder onderwerp van een technisch onderzoek naar zes botsingen. Kia, Hyundai en Fiat hadden naar aanleiding daarvan al enkele miljoenen auto’s teruggeroepen.

De Amerikaanse dienst begon met een nieuw onderzoek nadat bij twee nieuwe Toyota’s die met elkaar in botsing kwamen de airbags niet open gingen. Daaruit is gebleken dat het gebrek bij veel meer auto’s kan voorkomen dan eerder gedacht. ZF stelt dat het volop medewerking verleend aan het onderzoek en het gebrek ook al eerder zelf heeft aangemeld. De onderzoeken hebben overigens niets van doen met het grote schandaal rond airbags van de Japanse fabrikant Takata.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding