Maar de infrastructuur om die allemaal te laden moet nu concurreren om elektriciteit met woningbouwprojecten of tram- of metrolijnen. Die problemen worden de laatste tijd alleen maar erger omdat Zweden er naar streeft in 2040 alleen maar schone dus voornamelijk elektrische auto’s op de weg te hebben. “Als je mensen over wil halen om elektrisch te gaan rijden, dan moeten ze niet kilometers hoeven om te rijden om een laadpunt te vinden,” zegt Tobias Henmark van een bedrijf dat 740 snellaadstations in Scandinavië exploiteert.

Maar energiebedrijf Power Circle waarschuwt dat het allemaal te veel wordt. Bezitters van elektrische auto’s zouden die in ieder geval niet tijdens ‘spitsuren’ moeten opladen om stroomstoringen te voorkomen. Bovendien raadt Power Circle aan de batterijen van auto’s meer te gebruiken als extra opslagcapaciteit.