Naardense VCR-motor van Gomecsys naar Peugeot

Na zestien jaar van ontwikkeling van de variabele-compressiemotor heeft de Nederlandse onderneming Gomecsys serieus beet, namelijk bij Peugeot Citroën.

Twee exemplaren van de laatste versie (‘Generatie 5’) van zijn VCR-motor (variable compression ratio) draaien nu op de afdeling Voorontwikkeling bij Peugeot in Frankrijk en eentje bij Gomecsys in Naarden. Het zal nog een aantal jaren duren voor de motor daadwerkelijk in productie wordt genomen, want na de afdeling voorontwikkeling volgt nog de afdeling ontwikkeling. Maar ontwikkelaar Bert de Gooijer is enthousiast over dit resultaat. "Er zijn wel meer concepten geweest van een motor met variabele compressie maar die waren vaak erg ingewikkeld. Toen wij onze motor presenteerden bij Peugeot Citroën vond men onze oplossing eigenlijk heel simpel. Daarom wilden ze wel verder praten." Inmiddels zit De Gooijer in de fase van de afwikkeling van de contracten. "Het gaat om de zogenoemde validatie, het vastleggen van patenten en rechten op de vinding en de diverse ontwikkelingen. Welk deel is van ons en welk deel is van Peugeot Citroën?"
Bert de Gooijer begon in 1998 met het idee voor een verstelling door middel van excentrieken op de krukas om de slag van de motor – en daarmee de compressieverhouding – continu variabel te maken ten behoeve van het rendement. Een hoger rendement levert een lager brandstofverbruik, dat is de basisgedachte. Voor een lager brandstofverbruik (en dito CO2-uitstoot) is veel belangstelling bij autofabrikanten.

Meer hierover in AM Magazine van vrijdag 28 februari  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Bert, gefeliciteerd met je resultaten en veel succes met het vervolg!!
Ik vind het fantastisch dat het je toch is gelukt!

Geplaatst door: Jan Persenaire op

Een mooie stap heren De Gooyer!

Succes met het vervolgtraject!

Ton de Jong

Geplaatst door: Ton de Jong op

Bert wat een geweldig goed nieuws. Eindelijk na zoveel jaren werk 😉

Geplaatst door: Gine.Reinink op

Bert goed werk hou me op de hoogte.
Ik hoop dat psa VRC samen met het rem regeneratie lucht systeem de markt op gaat.

Geplaatst door: Gijs Evers op

Bert geweldig nieuws!
Gefeliciteerd !!

Geplaatst door: P.v.adrighem op
Naardense VCR-motor van Gomecsys naar Peugeot - Automobielmanagement.nl

Naardense VCR-motor van Gomecsys naar Peugeot

Na zestien jaar van ontwikkeling van de variabele-compressiemotor heeft de Nederlandse onderneming Gomecsys serieus beet, namelijk bij Peugeot Citroën.

Twee exemplaren van de laatste versie (‘Generatie 5’) van zijn VCR-motor (variable compression ratio) draaien nu op de afdeling Voorontwikkeling bij Peugeot in Frankrijk en eentje bij Gomecsys in Naarden. Het zal nog een aantal jaren duren voor de motor daadwerkelijk in productie wordt genomen, want na de afdeling voorontwikkeling volgt nog de afdeling ontwikkeling. Maar ontwikkelaar Bert de Gooijer is enthousiast over dit resultaat. "Er zijn wel meer concepten geweest van een motor met variabele compressie maar die waren vaak erg ingewikkeld. Toen wij onze motor presenteerden bij Peugeot Citroën vond men onze oplossing eigenlijk heel simpel. Daarom wilden ze wel verder praten." Inmiddels zit De Gooijer in de fase van de afwikkeling van de contracten. "Het gaat om de zogenoemde validatie, het vastleggen van patenten en rechten op de vinding en de diverse ontwikkelingen. Welk deel is van ons en welk deel is van Peugeot Citroën?"
Bert de Gooijer begon in 1998 met het idee voor een verstelling door middel van excentrieken op de krukas om de slag van de motor – en daarmee de compressieverhouding – continu variabel te maken ten behoeve van het rendement. Een hoger rendement levert een lager brandstofverbruik, dat is de basisgedachte. Voor een lager brandstofverbruik (en dito CO2-uitstoot) is veel belangstelling bij autofabrikanten.

Meer hierover in AM Magazine van vrijdag 28 februari  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Bert, gefeliciteerd met je resultaten en veel succes met het vervolg!!
Ik vind het fantastisch dat het je toch is gelukt!

Geplaatst door: Jan Persenaire op

Een mooie stap heren De Gooyer!

Succes met het vervolgtraject!

Ton de Jong

Geplaatst door: Ton de Jong op

Bert wat een geweldig goed nieuws. Eindelijk na zoveel jaren werk 😉

Geplaatst door: Gine.Reinink op

Bert goed werk hou me op de hoogte.
Ik hoop dat psa VRC samen met het rem regeneratie lucht systeem de markt op gaat.

Geplaatst door: Gijs Evers op

Bert geweldig nieuws!
Gefeliciteerd !!

Geplaatst door: P.v.adrighem op