Dat is een vrees die Toyota zegt te hebben, terwijl het Japanse merk juist een van de merken is die autonoom rijden ontwikkelt. Het idee is dat de autonoom rijden  voor sneller, eenvoudiger, veiliger en schoner transport zal zorgen. Doordat de auto in de luwte van een voorgaande auto rijdt, een constante snelheid aan kan houden waardoor minder files ontstaan, neemt het brandstofverbruik af.

Maar, dit voordeel wordt teniet gedaan als men vervolgens langere afstanden dan noodzakelijk in dit soort auto’s zou gaan afleggen. De geschiedenis laat zien dat mensen bij gemakkelijker te besturen auto’s kiezen voor een langere afstand in plaats van een gereduceerde reistijd. Zeker met autonoom rijden, kunnen mensen hun auto tijdens hun reis gebruiken als mobiel kantoor, waardoor de druk om zo kort mogelijk in de auto door te brengen, afneemt.

Nog voor het einde van het decennium zullen mogelijk zelfsturende auto’s op de markt komen. Momenteel wordt hard gewerkt aan het opstellen van regels voor het gebruik van de technologie op de openbare weg. Toyota stelt voor hierin maatregelen tegen langere afstanden op te nemen, bijvoorbeeld via tolheffing. (bron: Groen7 via Bloomberg)