Dat blijkt uit een studie van DuPont, het Amerikaanse chemiebedrijf. Vooral steeds strengere emissierichtlijnen zijn voor autoproducenten een belangrijke reden om het gewicht van voertuigen te reduceren. Respondenten geven bijvoorbeeld aan dat de Amerikaanse CAFE-standaard een belangrijke drijfveer is om het brandstofverbruik terug te willen dringen.

Andere maatregelen die fabrikanten nemen om de brandstofefficiëntie te verbeteren zijn het optimaliseren van benzinemotoren, elektrische voertuigen en dieselmotoren.

Ketensamenwerking

Vooral de aandrijflijn, bestaande uit onder andere de motor, koppeling en versnellingsbak, is kandidaat voor gewichtsreducties. Daarbij kijken producten naar het lichte materiaal aluminium, maar ook steeds vaker naar geavanceerde plastics of composieten. Deze nieuwe materialen moeten zich echter nog bewijzen in de markt. Respondenten reageren nog terughoudend over het gebruik ervan in de toekomst.

Volgens materialenproducent DuPont is dat een reden om meer samen te werken. "De meest effectieve aanpak is ketensamenwerking om elkaars behoeftes te begrijpen en en samen nieuwe materialen, ontwerpen en productiemethodes te ontwikkelen – of alle drie," aldus Jeff Sternberg, directeur van de afdeling Automotive bij DuPont.

Bron: DuurzaamBedrijfsleven