Britse steden kunnen zich aanbieden om de tests te faciliteren. Ze kunnen in aanmerking komen voor (een deel van) de tien miljoen pond subsidie. Maximaal drie steden mogen meedoen; de proeven beginnen in januari 2015. Naar verwachting zullen ze anderhalf tot drie jaar in beslag nemen.

Met de maatregel neemt Engeland het voortouw op het gebied van deze nieuwe technologie. Doel is met autonoom autorijden nieuwe kansen te creëren voor zowel de samenleving als de economie. Het Britse ministerie van Verkeer had eerder beloofd om al in 2013 dit type voertuig op de weg toe te laten. Maar tot nog toe is de ontwikkeling beperkt gebleven tot tests op afgesloten wegen. In Californië zijn er al wel zelfstandig rijdende auto’s op de weg, waaronder een door Google bewerkte hybride Lexus RX 450.

Onderzoek van een autoverzekeraar heeft overigens uitgewezen dat meer dan de helft van de Britten op dit moment geen autonoom rijdende auto zou kopen. Ruim zestig procent vreest storingen, een iets kleiner deel is bezorgd over het gebrek aan menselijke controle, een derde over de digitale veiligheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding