De hulpdiensten die het eerste bij een verongelukte auto aankomen, hebben geen of weinig informatie. Met Rescue Assist kunnen zij de QR-code van de auto scannen om snel te zien waar zich accu’s, airbags en andere structurele componenten bevinden om de redding veilig uit te voeren. De stickers met de QR-code worden in het klepje van de tankdop geplakt en kunnen door smartphone of tablet worden gescand. Het bevat de belangrijkste informatie die nodig is om de hulpdiensten snel, veilig en efficiënt hun werk te laten doen en de inzittenden uit het wrak te halen zonder de redders daarbij aan gevaar bloot te stellen.
De informatie – merk, model, specificaties van de auto, locatie van hoogspanningskabels van hybride of elektrische voertuigen en van de bijbehorende veiligheidssystemen – kan veel efficiënter worden benaderd via een QR-codelezer de tot nog toe gebruikte manier. Die omvat het raadplegen van een databank en lokaliseren van het exacte model van auto. Gemiddeld duurt het opslaan van de QR-code ongeveer twee minuten nadat de hulpdiensten de plaats van het ongeluk bereiken. De code worden geplakt in elke Mercedes-Benz en kunnen ook achteraf gratis worden aangebracht bij alle modellen vanaf 1990. Het systeem werd eerder dit jaar geïntroduceerd in de VS en is deze week uitgerold in Engeland. Volgens de woordvoerder van de Nederlandse Mercedes-importeur is het systeem in Nederland al in bedrijf. (HHemmes)

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding