Audi introduceert in zijn fabriek in het Duitse Ingolstadt een nieuwe productiemethode waarbij mensen en robots direct samenwerken. Audi is er in geslaagd een robot te ontwikkelen die met mensen samenwerkt zonder veiligheidsbarrières. Bovendien is het functioneren van de robot perfect aangepast aan de werkcyclus van de werknemers. De innovatieve technologie maakt het werk makkelijker en verbetert de ergonomie.

De directe samenwerking tussen mens en robot wordt in Ingolstadt gebruikt bij de assemblage van de Audi A4, A5 en Q5. Tot voor kort moesten werknemers daarbij vooroverbuigen om expansievaten voor het koelsysteem uit containers te halen. Dit is op het eerste gezicht een simpele taak, maar de repeterende bewegingen ervan kunnen tot rugklachten leiden. Nu nemen robots met de interne naam ‘PART4you’ dit werk over.

Zo werkt het

De robots werken bijna letterlijk hand in hand met de werknemers. Ze zijn uitgevoerd met een camera en een speciale zuignap. Zo zijn ze in staat onderdelen uit containers te halen en aan de werknemers te ‘overhandigen’. Dit gebeurt zonder veiligheidsbarrière, precies op het goede moment én ergonomisch verantwoord. Vooral in een productieproces waarbij een steeds groter aantal uitvoeringen van een model wordt gemaakt, zijn de PART4you-robots een waardevolle aanvulling: ze kiezen automatisch het juiste onderdeel en ‘presenteren’ het aan de werknemers. Die hoeven dus niet meer over lange afstand te reiken of veelvuldig voorover te buigen. Bovendien werken de robots in het tempo van de werknemers, niet omgekeerd.

Veiligheid voor alles

De PART4you-robots zijn afgewerkt met een zacht, beschermend omhulsel. Daardoor, en doordat ze voldoen aan de zeer strenge eisen voor ‘meewerkende machines’, is de veiligheid voor de werknemers gewaarborgd. Het intelligente systeem heeft dan ook het vereiste certificaat van de aansprakelijkheidsverzekering voor werknemers gekregen.

De autofabriek van de toekomst

Volgens Audi hebben autofabrieken waarbij mensen met robots samenwerken de toekomst. Die samenwerking wordt steeds intensiever. Robots worden vooral ingezet om routinewerk over te nemen en om werkplekken in ergonomisch opzicht te optimaliseren. In de optiek van Audi is er geen fabriek zonder mensen. Het zijn immers mensen die bij het productieproces de beslissingen nemen. Daar komt nog eens bij dat Audi deze en andere nieuwe technologieën alleen inzet als er geen banen door in gevaar komen. Audi is van plan om ook in andere productiefaciliteiten PART4you-robots in te zetten.