Mercedes-Benz kijkt 15 jaar vooruit met concept F 015

De afgelopen weken organiseerde Mercedes-Benz de eerste ‘meerijsessies’ met de F 015 Luxury in Motion. Met deze concept car onderzoeken de Duitsers hoe de auto er mogelijkerwijs uitziet vanaf 2030.

Uiteraard wil Mercedes met de F 015  (Future of Forschung 2015, red) laten zien dat tegen die tijd autonoom rijden wellicht goed mogelijk is. Maar er is meer, zegt Alexander Mankoswky. Hij is bij Mercedes-Benz verantwoordelijk voor Future Studies en Ideation, en hij denkt dat privéruimte en tijd schaars worden. "Dat zijn de luxe goederen van de toekomst," aldus de futuroloog en trendwatcher. De F 015 heeft dan ook een luxueus ogend interieur met vier draaibare fauteuils, waarin je de reistijd op zo aangenaam en efficiënt mogelijke wijze kunt doorbrengen. Er is fraai hout, aluminium en zacht leer gebruikt maar de F 015 zit ook vol met de nieuwste digitale snufjes. Zo kan je in het interieur je favoriete beeld op de zijwanden rondom tevoorschijn roepen. De verantwoordelijke in de auto kan, met een druk op het icoontje in zijn portier, digitaal toestemming aan een andere inzittende geven om via diens portier de bediening over te nemen en zo bijvoorbeeld de auto dynamischer of rustiger te laten rijden.

Sensoren, radar en camera’s zijn samen de ogen van de auto, die de omgeving rondom bekijken en het verkeer in de gaten houden. Via de vele led-lampjes die als het ware een scherm vormen aan de voor- en achterkant van de auto, kan met dat verkeer worden gecommuniceerd. Zo laat de F 015 aan een voetganger met lichtstrepen op de weg weten wat het voorgenomen pad van de auto zelf is en waar de voetganger kan oversteken of lopen. Als de Mercedes stilstaat, zien achteropkomende fietsers of sneller rijdend verkeer bijvoorbeeld het woord ‘stop’ in rood oplichten aan de achterkant.

Dat Mercedes al bijna alle mogelijke technologie in huis heeft om personenauto’s (S 400) en trucks zonder bestuurder te laten rijden, is al eerder aangetoond. Maar voordat het echt zover is, moeten er nog tal van technische en juridische hobbels worden genomen.
Een uitgebreid verslag over de achtergrond en ontwikkeling van de F 015 Luxury in Motion Concept Car in AM Magazine van mei. (HHemmes)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Mercedes-Benz kijkt 15 jaar vooruit met concept F 015 - Automobielmanagement.nl

Mercedes-Benz kijkt 15 jaar vooruit met concept F 015

De afgelopen weken organiseerde Mercedes-Benz de eerste ‘meerijsessies’ met de F 015 Luxury in Motion. Met deze concept car onderzoeken de Duitsers hoe de auto er mogelijkerwijs uitziet vanaf 2030.

Uiteraard wil Mercedes met de F 015  (Future of Forschung 2015, red) laten zien dat tegen die tijd autonoom rijden wellicht goed mogelijk is. Maar er is meer, zegt Alexander Mankoswky. Hij is bij Mercedes-Benz verantwoordelijk voor Future Studies en Ideation, en hij denkt dat privéruimte en tijd schaars worden. "Dat zijn de luxe goederen van de toekomst," aldus de futuroloog en trendwatcher. De F 015 heeft dan ook een luxueus ogend interieur met vier draaibare fauteuils, waarin je de reistijd op zo aangenaam en efficiënt mogelijke wijze kunt doorbrengen. Er is fraai hout, aluminium en zacht leer gebruikt maar de F 015 zit ook vol met de nieuwste digitale snufjes. Zo kan je in het interieur je favoriete beeld op de zijwanden rondom tevoorschijn roepen. De verantwoordelijke in de auto kan, met een druk op het icoontje in zijn portier, digitaal toestemming aan een andere inzittende geven om via diens portier de bediening over te nemen en zo bijvoorbeeld de auto dynamischer of rustiger te laten rijden.

Sensoren, radar en camera’s zijn samen de ogen van de auto, die de omgeving rondom bekijken en het verkeer in de gaten houden. Via de vele led-lampjes die als het ware een scherm vormen aan de voor- en achterkant van de auto, kan met dat verkeer worden gecommuniceerd. Zo laat de F 015 aan een voetganger met lichtstrepen op de weg weten wat het voorgenomen pad van de auto zelf is en waar de voetganger kan oversteken of lopen. Als de Mercedes stilstaat, zien achteropkomende fietsers of sneller rijdend verkeer bijvoorbeeld het woord ‘stop’ in rood oplichten aan de achterkant.

Dat Mercedes al bijna alle mogelijke technologie in huis heeft om personenauto’s (S 400) en trucks zonder bestuurder te laten rijden, is al eerder aangetoond. Maar voordat het echt zover is, moeten er nog tal van technische en juridische hobbels worden genomen.
Een uitgebreid verslag over de achtergrond en ontwikkeling van de F 015 Luxury in Motion Concept Car in AM Magazine van mei. (HHemmes)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding