Als ‘vooraanstaand fabrikant van riemaandrijfsystemen’ zegt Gates alle mogelijke stappen te nemen om te voorkomen of tegen te houden dat er namaakriemen onder de merknaam Gates worden verkocht. In lijn met de normen van MAPP (Manufacturers Against Product Piracy) heeft Gates besloten zijn inspanningen te verdrievoudigen om de garages te helpen de echtheid van de door hen gekochte Gates distributieriemen te kunnen controleren. Sinds juli 2015 brengt Gates daarom op de verpakking van de PowerGrip-distributieriemen een unieke code aan die maar een keer bestaat. De nieuwe verpakkingslabels bevatten drie methoden om deze unieke code te controleren. Het is een drievoudige veiligheidsmarkering die de originele Gates kwaliteit van namaak helpt onderscheiden.

Op de verpakking van de distributieriem wordt een unieke code van veertien tekens gedrukt die voor echtheidscontrole op de website gates.com/original kan worden ingevoerd. Voorts kan de QR-code aan de hand van speciale op de smartphone of barcodescanner geïnstalleerde app worden gescand om na te gaan of het om een authentiek product gaat. Tot slot is er nog een tesa PrioSpot-label toegevoegd. Dit label is moeilijk te vervalsen omdat het verschillende beveiligingsfuncties bevat. Met enkele visuele controles kan gemakkelijk de authenticiteit van het product worden nagegaan, aldus Gates.

Doordat de methoden om producten te kopiëren, te reproduceren en na te maken steeds beter worden, beschadigt productpiraterij het merkimago. Het gebruik of  installatie van namaakonderdelen kunnen leiden tot dure schades. Namaakproducten in de automobielindustrie zijn een risico voor de veiligheid van de consument omdat ze bestuurders, passagiers en technici in de autogarages kunnen verwonden, vindt Gates.