Het is wel de bedoeling dat de fabrikanten van zelfrijdende auto’s die eerst testen op gesloten circuits. Er moet ook nog altijd een bestuurder achter het stuur zitten, die kan overnemen indien dat nodig is. Die bestuurder moet ook een gedegen opleiding krijgen.

De eerste test op Belgische wegen vindt wellicht begin april plaats, aldus De Tijd. Nederland organiseert dan een experiment met semi-autonoom rijdende trucks in het kader van het voorzitterschap van de Europese Raad. Een hoogtepunt moet de European Truck Platooning Challenge worden, waarbij vanuit verschillende steden semi-autonome trucks in een vloot naar Rotterdam rijden. Inmiddels hebben drie vrachtwagenproducenten bij de federale overheidsdienst Mobiliteit in Brussel een aanvraag in gediend om met dergelijke semi-autonome trucks over Belgische wegen te rijden: Volvo Trucks, DAF Trucks en Iveco.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding