Wereldprimeur zelfrijdend voertuig Wageningen

Wageningen heeft de wereldprimeur met een zelfrijdend voertuig op de openbare weg. Die voertuigjes met de naam WEpod-shuttles gaan een stap verder dan de proeven elders.

Bij testritten met zelfrijdende voertuigen in de VS of Duitsland moet er nog altijd een persoon aanwezig zijn om te kunnen ingrijpen. De WEpod heeft geen stuur of pedalen en rijdt rond zonder enige vorm van menselijke tussenkomst. De proef is voorlopig beperkt tot een klein gebied op de campus van Wageningen Universiteit. Deze week gaf minister Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu daar het groene licht voor.
Zij benadrukte dat Nederland eerder dan de VS het experiment aandurft. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) verleende een speciale tijdelijke ontheffing. Onder strenge voorwaarden mogen twee WEpods de weg op. Ze beginnen met testritten op de campus in Wageningen. In juni moeten ze een lange voorgeprogrammeerde route kunnen afleggen door Bennekom naar station Ede-Wageningen.

Om ongelukken te voorkomen gelden voor WEpods aangepaste regels. Harder dan 25 km per uur mogen de elektrische voertuigen niet rijden. Ze blijven ’s nachts en bij slecht weer binnen. Ook al is er geen feitelijke bestuurder, toch moet een mens meerijden: de steward. Die gebruikt op twee drukke delen van de route veiligheidshalve toch een joystick als gaspedaal.
Steeds als de WEpods de ritten op een deel van de testroute goed volbrengen, verleent de RDW ontheffing voor een volgend stuk. De shuttles dragen kentekens met de letters ‘ZZ’, speciaal voor voertuigen die niet voldoen aan Europese toelatingsregels. De RDW mag sinds juli 2015 dergelijke voertuigen via speciale ontheffingen toelaten. Minister van verkeer Schultz (VVD) wil zo mogelijk maken dat Nederland vooroploopt met autonoom vervoer.

Actuele filmopnames van de eerste ritten zijn te vinden op wepods.nl. Via Periscope doet het social mediateam van Wageningen UR live verslag (Twitter #WEpods).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Wereldprimeur zelfrijdend voertuig Wageningen - Automobielmanagement.nl

Wereldprimeur zelfrijdend voertuig Wageningen

Wageningen heeft de wereldprimeur met een zelfrijdend voertuig op de openbare weg. Die voertuigjes met de naam WEpod-shuttles gaan een stap verder dan de proeven elders.

Bij testritten met zelfrijdende voertuigen in de VS of Duitsland moet er nog altijd een persoon aanwezig zijn om te kunnen ingrijpen. De WEpod heeft geen stuur of pedalen en rijdt rond zonder enige vorm van menselijke tussenkomst. De proef is voorlopig beperkt tot een klein gebied op de campus van Wageningen Universiteit. Deze week gaf minister Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu daar het groene licht voor.
Zij benadrukte dat Nederland eerder dan de VS het experiment aandurft. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) verleende een speciale tijdelijke ontheffing. Onder strenge voorwaarden mogen twee WEpods de weg op. Ze beginnen met testritten op de campus in Wageningen. In juni moeten ze een lange voorgeprogrammeerde route kunnen afleggen door Bennekom naar station Ede-Wageningen.

Om ongelukken te voorkomen gelden voor WEpods aangepaste regels. Harder dan 25 km per uur mogen de elektrische voertuigen niet rijden. Ze blijven ’s nachts en bij slecht weer binnen. Ook al is er geen feitelijke bestuurder, toch moet een mens meerijden: de steward. Die gebruikt op twee drukke delen van de route veiligheidshalve toch een joystick als gaspedaal.
Steeds als de WEpods de ritten op een deel van de testroute goed volbrengen, verleent de RDW ontheffing voor een volgend stuk. De shuttles dragen kentekens met de letters ‘ZZ’, speciaal voor voertuigen die niet voldoen aan Europese toelatingsregels. De RDW mag sinds juli 2015 dergelijke voertuigen via speciale ontheffingen toelaten. Minister van verkeer Schultz (VVD) wil zo mogelijk maken dat Nederland vooroploopt met autonoom vervoer.

Actuele filmopnames van de eerste ritten zijn te vinden op wepods.nl. Via Periscope doet het social mediateam van Wageningen UR live verslag (Twitter #WEpods).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding