Dit is een conclusie uit een nieuw marktrapport van Ceresana, dat voor de tweede keer de wereldmarkt voor synthetische rubber onderzocht. Jaarlijks wordt wereldwijd meer dan 12,6 miljoen ton synthetische rubber gebruikt. De vraag neemt toe, vooral in Zuidoost-Azië, waar meer dan de helft van alle geproduceerde rubber wordt gebruikt. In 2014 werd bijna zestig procent van alle synthetische rubber verwerkt tot banden. Andere belangrijke producten zijn slangen, kabels en afdichtingen, en profielen voor ramen en deuren. Het marktrapport geeft informatie vanaf 2006 en doet voorspellingen tot 2022. Ceresana verwacht dat de vraag naar rubber vanuit de auto-industrie tot 2022 zal stijgen met 2,4 procent per jaar.

De vraag naar rubber voor technische en industriële toepassingen zal groeien met 2,9 procent per jaar. Dit komt vooral vanuit de chemische industrie, de bouw en elektrische en elektronische toepassingen. Het gaat om producten zoals transportbanden, rollen, slangen, profielen, kabels, spuitgietartikelen, dakbedekking en lijmen.
Het belangrijkste type rubber is styreenbutadieen (SBR): in 2014 werd hiervan meer dan 5,3 miljoen ton verwerkt. Dit type wordt geproduceerd door emulsiepolymerisatie (E-SBR) of solutiepolymerisatie (S-SBR). Hoewel E-SBR zo’n 73 procent van de totale vraag naar SBR voor zijn rekening neemt, vertoont de markt voor S-SBR een grotere groei (meer dan vijf procent per jaar). Voor banden worden voornamelijk deze twee SBR-typen gebruikt. Voor de industrie en de bouw worden veelal andere typen gebruikt, bijvoorbeeld etheenpropeendieenrubber (EPDM) of polychloropreenrubber (CR).

Het rapport van 440 pagina’s is te verkrijgen vanaf 2,7 duizend euro.  

 

 

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding