De Verenigde Staten zal daarbij het voortouw nemen en tegen 2035 zeker 4,5 miljoen zelf-rijdende auto’s tellen. Voor West-Europa wordt gemikt op zo’n 3 miljoen stuks. Japan zal ook een flinke spurt nemen om rond de Olympische Spelen van 2020 in Tokio met autonoom rijdende auto’s te kunnen pronken.

Dat stelt onderzoeksbureau IHS Automotive. "Tegen 2025 worden er wereldwijd zeker 600.000 autonoom of semi-autonome auto’s per jaar verkocht. Tussen 2025 en 2035 voorspellen wij een groei van de markt met gemiddeld 43 procent. Dat wordt autonoom rijden geaccepteerd op vrijwel alle grote automarkten," zegt directeur research Egil Juliussen.

IHS Automotive heeft geprobeerd alle relevante ontwikkelingen in kaart te brengen, inclusief de samenwerking tussen autofabrikanten en bedrijven als Uber, Google of Microsoft. Hoofdanalist Jeremy Carlson: "Er zijn veel uitdagingen en obstakels met wetgeving en richtlijnen. We nemen dan ook een voorzichtige houding aan. Het is een lange tijdlijn maar wij verwachten wel dat het zo zal gaan."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding