Wachtend voor een verbonden verkeerslicht geeft het instrumentarium in de auto de resterende tijd aan totdat het verkeerslicht op groen springt. De auto krijgt daarbij realtime informatie over het verkeerslichtsignaal via het verkeersmanagementsysteem dat verkeerslichten aanstuurt. De informatie tussen auto en infrastructuur verloopt via een LTE dataverbinding in de auto en servers van het Amerikaanse Traffic Technology Services.

Het systeem wordt leverbaar op verschillende Audi- modellen en werkt dan in enkele ‘slimme’ steden in de VS. Het is een eerste stap in nog meer V2I functionaliteit licht Pom Malhotra, General Manager Connected Vehicles van Audi of America, toe. "In de toekomst zou deze technologie ook geïntegreerd kunnen worden met het navigatiesysteem en de start-stopfunctie, en zou het zelfs nuttig kunnen zijn om de verkeersdoorstroming in steden te verbeteren. Dit leidt weer tot een betere efficiency en kortere woon-werk reistijden."