OptiDrive 360 en TomTom Curfer geven chauffeurs tijdens hun rit direct terugkoppeling over hun rijvaardigheid. Het doel is om veiliger, groener en zuiniger te leren rijden. De oplossingen worden voornamelijk ingezet door wagenparkbeheerders, leasemaatschappijen en verzekeraars. TomTom Curfer is ook rechtstreeks voor consumenten beschikbaar.

OptiDrive360 en TomTom Curfer verzamelen gegevens in het voertuig en vertalen die in scores over rijgedrag – voor velen een gevoelig onderwerp. TomTom Telematics heeft daarom meteen bij het ontwerp al rekening te houden met bescherming van gegevens. Deze toegepaste technologieën zorgen ervoor dat de bestuurder weet wat er met de gegevens gebeurt en dat niet meer data verzameld kan worden dan strikt noodzakelijk is.

De scoringsalgoritmes in deze technologieën zijn het resultaat van een Europees samenwerkingsproject met universiteiten. Daarnaast ontwikkelde TomTom Telematics leerprogramma’s die wagenparkbeheerders aan hun chauffeurs kunnen aanbieden.

Simon Hania, Corporate Privacy Officer bij TomTom: "Privacy gaat over het beschermen van mensen. We nemen privacy al enige jaren integraal mee in het ontwerp van onze producten en diensten. Het winnen van de award bevestigt ons weer in het belang daarvan."