De 24 uurs-race ging zaterdag om 13:20 uur van start en het studententeam uit Twente eindigde zondag om 13.20 uur. Solar Team Twente eindige op de eerste plaats met 5 rondes voorsprong op Tesla Model S en 16 rondes voorsprong op de nummer drie. "De belangrijkste factor in deze race was de strategie. Het was een hele uitdaging om voor het eerst ook ‘s nachts te rijden met Red One die natuurlijk gemaakt is om te blijven rijden op zonne-energie", aldus Jeroen Minnema, strateeg bij Solar Team Twente.

Raceleider Lars Klein over de overwinning: "We zijn boven onze eigen verwachtingen uitgestegen. Onze auto is niet gebouwd om te rijden op een circuit met scherpe bochten. We gingen erheen om vooral te leren over de auto, racen en ons team. Dat we eerste zouden worden zagen we niet aankomen." Wat de winst van Twente dit weekend extra speciaal maakt is dat de zonnewagen Red One gebouwd is voor constante snelheden. Door de vele bochten in het circuit was dit niet mogelijk.  

Tesla Model S

Tijdens de race moesten de zonnewagens opboksen tegen het ecovriendelijkste elektrische model van Tesla. Dit is de energie-efficiëntste auto op de particuliere markt van dit moment. Maar de studenten van Saxion en Universiteit Twente lieten zich niet afschrikken en bewezen met hun zelfgebouwde zonneauto mee te kunnen komen met de techniek van het moment. 

Challenger vs. Cruiser klasse

In de World Solar Challenge en deze European Solar Challenge wordt er onderscheid gemaakt tussen een Cruiser klasse en een Challenger klasse. De Cruiser klasse bestaat uit auto’s die gemaakt zijn voor particulier gebruik en comfort. Deze zijn dan ook wendbaarder en kunnen snel optrekken, belangrijke eigenschappen voor op een circuit. De challenger klasse daarentegen is ontworpen op efficiëntie en snelheid, maar niet op optrekken en scherpe bochten. Red One valt in de laatste klasse. Dat ze niet alleen in hun eigen klasse klassement, maar ook in het algemeen klassement bovenaan zouden eindigen was daarmee een verrassing. "Het kwam allemaal samen; afgestemde strategie en data-aquisitie, teamwork, technici, coureurs en natuurlijk Red One die wel tegen een stootje blijkt te kunnen", legt teamleider Olivier Berghuis uit.