De data worden verwerkt door een onboard computer die 40 keer sterker is dan in de ‘vorige generatie’ Tesla’s. Voordat deze mogelijkheden worden geactiveerd, wil Tesla nog eens de rij-gegevens van vele miljoenen kilometers verwerken en beoordelen. Tijdens die testperiode wordt een aantal functies van de huidige Autopilot uitgeschakeld.

Dat heeft topman Elon Musk vanochtend vroeg meegedeeld. "Tegen eind volgend jaar kunnen er volledig autonome auto’s rondrijden. Je kunt dan coast-to-coast rijden, van Los Angeles naar New York, en daar parkeren zonder ook maar iets aan te raken." Musk wees de kritiek op Tesla’s huidige systeem Autopilot van de hand: "De media maken ontzettend veel ophef over het ene dodelijke ongeval met zo’n Tesla. Maar over de 1,2 miljoen mensen die jaarlijks in het verkeer omkomen hoor je haast niets."

Nieuwe Tesla’s krijgen acht camera’s rondom, met elk een bereik van 250 meter. Het huidige systeem maakt gebruik van slechts één camera aan de voorkant. Die merkte bij het dodelijk ongeval in de VS een kruisende vrachtwagen niet op. Daarnaast zijn er twaalf ultrasonic sensoren die zowel harde als zachte voorwerpen kunnen opmerken op twee keer zo’n grote afstand als bij de huidige Autopilot. Verder is er ook nog een vooruit-kijkende radar die door zware regen, mist en zelfs door er voor rijdende auto’s kan zien. "Samen biedt dit systeem een blik op de wereld die een bestuurder alleen nooit kan hebben. Het systeem kijkt naar alle kanten tegelijk en op golflengtes die het bereik van de mens ver te boven gaan," aldus Tesla in een persbericht. Tesla benadrukt dat de hard- en software voor autonoom rijden ook geïnstalleerd zal worden in het nieuwe Model 3.