De in Silicon Valley gevestigde chipsgigant gaat in eerste instantie 250 miljoen dollar investeren in de technologie. "Onze kracht op het gebied van computers en bij big-data is precies wat autobouwers nodig hebben bij het ontwikkelen van auto’s die zichzelf rijden," aldus CEO Brian Krzanich tijdens een eerste optreden op een auto-evenement.

Intel zou zich dan voegen bij Google, misschien Apple en deze week nog Samsung als uit de tech-wereld afkomstige nieuwe spelers aan het autofront. Krzanich: "We zien de wereld van de auto’s veranderen van dingen die computers gebruiken om het rijden te ondersteunen tot iets dat computing gebruikt voor het rijden zelf." Om daar op een persoonlijke noot aan toe te voegen: "Ik ben gek op auto’s, dat is een ware passie van me." Krzanich bezit dan ook een aantal Porsches hoewel hij voor dagelijks gebruik een Toyota Prius voor de deur heeft staan.

Intel is overigens via een automotive divisie wel al betrokken bij zo’n dertig ontwikkelprogramma’s voor auto’s in de hele wereld. Zo draait het bedrijf mee in de eind september aangekondigde 5G Automotive Association waar ook BMW, Audi, Daimler en een andere chipsfabrikant, Qualcomm, aan deelnemen. Intel wil dat soort activiteiten de komende jaren snel verder opvoeren.