De grootste verandering in het ontwerp ten opzichte van Red One, de zonneauto die in 2015 tweede werd tijdens de Solar Challenge, is dat de auto een halve meter smaller is geworden. Deze verandering komt voort uit de gewijzigde reglementen. De maximaal toegestane oppervlakte van het zonnepaneel is teruggebracht van 6 m² naar 4 m².  

De winst in details

Het team verwacht dat de winst zit in kleine veranderingen. Veel details in het ontwerp dragen stuk voor stuk bij aan een lagere luchtweerstand. "Door het continue proces van berekenen, analyseren en weer verbeteren hebben wij een aerodynamisch zeer sterk ontwerp neergezet", vertelt designer Jeroen Minnema, verantwoordelijk voor de aerodynamische vorm van de auto. De hoofdvleugel is ten opzichte van de wielen van de auto naar voren geplaatst. Ook is het aantal wielkappen gereduceerd van drie naar twee.  

Technische verrassingen

Met enkele technische verrassingen verwacht het team de concurrentie voor te blijven. De exacte invulling hiervan wordt later bekendgemaakt. "Het is gek om te bedenken dat dit alleen nog maar het vormontwerp van de auto is. In de auto verschuilen zich net zoals vorig jaar mooie elektronische, mechanische en structurele systemen, die het verschil kunnen maken tijdens de race", zei teamleider Olivier Berghuis tijdens de ontwerppresentatie.  

Fans bedenken naam

Solar Team Twente maakte tevens bekend dat de nieuwe auto ‘Red Shift’ gaat heten. "De naam, in het Nederlands: roodverschuiving, staat voor de verschuiving van een tijdperk die wij te weeg willen brengen. Het is onze ambitie om bij te dragen aan een leefbare wereld waarin fossiele brandstoffen vervangen worden door duurzame systemen", vertelt communicatiemanager Gearte Nynke Noteboom. De naam kwam voort uit de actie ‘Name Our Car’, waarin het Twentse studententeam zijn fans de kans gaf een bijdrage te leveren aan de nieuwe zonneauto. Lourens Lenssen uit Oosterwolde heeft de naam bedacht en mag als winnaar van de actie een ritje in de auto maken.  

Bridgestone World Solar Challenge

Op 8 oktober 2017 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, de prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent vier verschillende klassen. Het Twentse solarteam doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding