Opmars EV’s bedreigt elektriciteitsnet

De snelle opkomst van elektrische auto’s vormt een ernstige bedreiging voor het elektriciteitsnet. Als in een bepaald gebied veel EV’s tegelijk worden opgeladen, dan kan dat leiden tot een plotselinge daling van de netspanning waardoor elektrische apparatuur onherstelbare schade kan oplopen.

Dat stelt de Britse Green Alliance, een ‘denktank’ die zich bezig houdt met groene energie. Volgens de organisatie doet het gevaar zich al voor als er maar zes elektrische auto’s in een bepaalde buurt aan de lader staan. "Eén auto opladen kost net zo veel stroom als een gemiddeld huis gebruikt in drie dagen." Tegen 2025 kunnen 700.000 Britse huishoudens vanwege de overbelasting regelmatig te kampen krijgen met stroomstoringen.

De alliantie denkt dan ook dat er grote bedragen geïnvesteerd moeten worden in de elektra-infrastructuur om die geschikt te maken voor alle EV’s die worden verwacht. Bovendien zouden autobezitters hun wagen vooral moeten opladen als er elders weinig vraag is naar elektriciteit, met name ’s nachts. Dat kan geregeld worden met smart chargers maar daarvan zijn er volgens de Green Alliance nog niet veel in gebruik.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Opmars EV’s bedreigt elektriciteitsnet - Automobielmanagement.nl

Opmars EV’s bedreigt elektriciteitsnet

De snelle opkomst van elektrische auto’s vormt een ernstige bedreiging voor het elektriciteitsnet. Als in een bepaald gebied veel EV’s tegelijk worden opgeladen, dan kan dat leiden tot een plotselinge daling van de netspanning waardoor elektrische apparatuur onherstelbare schade kan oplopen.

Dat stelt de Britse Green Alliance, een ‘denktank’ die zich bezig houdt met groene energie. Volgens de organisatie doet het gevaar zich al voor als er maar zes elektrische auto’s in een bepaalde buurt aan de lader staan. "Eén auto opladen kost net zo veel stroom als een gemiddeld huis gebruikt in drie dagen." Tegen 2025 kunnen 700.000 Britse huishoudens vanwege de overbelasting regelmatig te kampen krijgen met stroomstoringen.

De alliantie denkt dan ook dat er grote bedragen geïnvesteerd moeten worden in de elektra-infrastructuur om die geschikt te maken voor alle EV’s die worden verwacht. Bovendien zouden autobezitters hun wagen vooral moeten opladen als er elders weinig vraag is naar elektriciteit, met name ’s nachts. Dat kan geregeld worden met smart chargers maar daarvan zijn er volgens de Green Alliance nog niet veel in gebruik.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding