Dat is volgens het Britse bedrijf nodig om te voorkomen dat al die ladende EV’s grootschalige stroomstoringen gaan veroorzaken. "Voorspellingen suggereren dat elektrische auto’s de vraag tijdens piektijden kunnen opdrijven tot ver boven wat de bestaande centrales kunnen opwekken en wat de bestaande netwerken kunnen transporteren," zegt UK Power Networks. Om problemen te voorkomen, willen de overheid en de elektriciteitsbedrijven EV-rijders er toe aanzetten de auto’s zoveel mogelijk op te laden tijdens rustige uren, zoals ’s nachts, en niet allemaal tegelijk als ze ’s avonds thuis komen. Het prijsbeleid kan daarbij helpen, is de gedachte. UK Power Networks vreest echter dat dat weinig zal werken als er geen stok achter de deur beschikbaar is. "We moeten in kunnen grijpen als autobezitters zich niet aan die regels houden. Het is onze belangrijkste verantwoordelijkheid om het licht te laten branden. Als al dat opladen op een oncontroleerbare manier gaat gebeuren, dan moeten we in kunnen grijpen," aldus Suleman Alli, directeur veiligheid en strategie bij UK Power Networks.