Nu is 15 tot 38 liter aardolie nodig om één standaard autoband te produceren die, als hij versleten is heel vaak wordt gestort als afval. Het nieuwe concept Vision van Michelin is een 3D-geprinte wielband. De combinatie bevat geen lucht en heeft geen aparte band en is geproduceerd uit organische, biologisch afbreekbare materialen zoals sinaasappelschillen, bamboe, melasse, hout en natuurrubber. 

Spinnenwebachtige 

In de plaats van een binnenband die door het regelmatig vullen met lucht zijn structuur behoudt, is de Vision een uit zichzelf solide, spinnenwebachtige structuur, een soort 3D-spinnenweb in de vorm van een wiel. Hoewel de webachtige constructie nog een prototype is, verwacht r&d-chef Terry Gettys van Michelin dat binnen een periode van tien tot twintig jaar de Vision werkelijkheid kan worden.

Recylebaar

Vison kan gewoon als een geheel worden gerecycled en het materiaal zal uiteenvallen op natuurlijke wijze zonder schade aan het milieu te veroorzaken. Beschadigde Visions zullen niet op de stort terechtkomen zoals veel banden van nu wel. Omdat er geen lucht in zit, kan de band nooit lek raken. Hij kan worden opgeknapt met een nieuw loopvlak via 3D-printing. De loopvlakken kunnen ook op maat worden gemaakt voor de plaatselijke omstandigheden en de wegconditie.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding