Hoewel de bestuurder, Joshua Brown, zich niet aan de voorschriften hield en niet tijdig zelf het stuur in handen nam, is Tesla toch te verwijten dat het systemen verkoopt die dergelijk misbruik mogelijk maken.

Dat stelt de National Transportation Safety Board, de Amerikaanse Onderzoeksraad voor Veiligheid, in een rapport over het eerste dodelijke ongeval met een Tesla op Autopilot. Brown kwam om het leven doordat zijn auto een voor hem langs rijdende grote vrachtwagen niet opmerkte en er onder knalde. Eerder had de veiligheidsdienst van de overheid, de NHTSA, Tesla wél vrijgepleit en de schuld geheel bij het slachtoffer gelegd, vooral omdat hij alle waarschuwingen die het systeem uitzond in de wind sloeg. Maar de onafhankelijke ongevallenraad is het daar niet geheel mee eens: "Het gecombineerde effect van menselijke fouten en een gebrek aan voldoende systeemcontroles leidde tot een fatale aanrijding die niet had mogen gebeuren," stelde voorzitter Robert Sumwalt in een toelichting.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding