Om betere batterijen te maken, hebben onderzoekers de laatste jaren vooral nieuwe elektroden en elektrolyt-materialen ontwikkeld. Dergelijk onderzoek heeft zijn vruchten afgeworpen, maar vreemd genoeg is er nog veel onbekend over de werking van de nieuwe materialen in batterijen. De reden is dat er geen methoden waren om de processen in werkende batterijen te volgen.  

Fundamenteel begrip

Wagemaker wil de werking van deze complexe processen ontrafelen door middel van een reeks nieuwe, experimentele technieken, zoals NMR-spectroscopie, synchotron en neutronenstraling. "Ik wil hiermee tot een fundamenteel begrip komen van waarom sommige chemische processen in batterijen falen, terwijl andere succesvol zijn", aldus Wagemaker. De beoogde methoden hebben het bijkomende voordeel dat ze niet-destructief zijn.

Wagemaker is ook geïnteresseerd in de wisselwerking tussen processen die zich op de atomaire schaal afspelen en processen op de grotere, mesoscopische schaal. "Een dergelijke geïntegreerde aanpak kan leiden tot een theoretisch model dat voorspelt waar de bottleneck in de prestaties van batterij zit. Met die kennis kunnen dan weer betere batterijen en materialen ontworpen worden."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding