In de Volvo van Uber zat wel een chauffeur achter het stuur maar de auto werd op het moment van het ongeval bestuurd door de computers aan boord. Uber heeft direct alle testritten van autonoom rijdende auto’s in verschillende Amerikaanse steden stop gezet. Uber zegt ook volledig mee te werken aan het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval door de National Transportation Safety Board (NTSB). Die dienst volgt alle ongevallen met zelfrijdende wagens nauwlettend.

Volgens Uber zijn autonome taxi’s in de toekomst onmisbaar in vervoerssystemen. Uber werkt daarbij nauw samen met Volvo dat de auto’s levert. Het bedrijf heeft een netwerk voor ogen waarbij de klant via een app een zelfrijdende wagen laat voorrijden, nu nog met chauffeur, maar straks zonder. Uber doet zijn proeven vooral in Phoenix, waar de weersomstandigheden goed zijn. In die stad rijden inmiddels meer dan honderd autonome Volvo’s rond. Eerder vond al een dodelijke aanrijding plaats met een autonoom rijdende Tesla. De systemen in die auto merkte een de weg kruisende vrachtwagencombinatie te laat op en knalde er onderop.