De verkeersveiligheidsdienst wil vaststellen of de Tesla op het moment van het ongeval op de autopilot stond. Tesla heeft onmiddellijk laten weten alle medewerking te verlenen maar dat kon niet voorkomen dat het aandeel op Wall Street direct na de aankondiging met acht procent inzakte naar de laagste koers dit jaar.

Bij het ongeval raakte een Tesla Model X met een flinke snelheid de middenberm op een snelweg in Mountain View. De auto kantelde, raakte in brand en werd vervolgens nog geraakt door enkele tegenliggers. De bestuurder werd met zware verwondingen naar een ziekenhuis vervoerd maar overleed daar later.

In een blogpost stelt Tesla dat dit stuk snelweg al 85.000 keer door andere Tesla-bestuurders op autopiloot is bereden. Daarbij hebben zich geen ongevallen voorgedaan. Volgens Tesla was het ongeval zo zwaar omdat de vangrail die de middenberm moet beschermen, ontbrak of al beschadigd was in een voorgaand ongeval. ‘We hebben nog nooit zo’n zware schade gezien aan een Model X in een ongeval.’