"Wij staan machteloos om te voorkomen dat criminelen onze auto’s hacken," schrijft de Britse tak van BMW middels een email aan haar klanten. Tegelijk wijst de autofabrikant elke verantwoordelijkheid voor de diefstallen af. "Die diefstallen zijn hoogst betreurenswaardig maar niet onze verantwoordelijkheid." Een schadeclaim indienen bij BMW zelf of haar dealer heeft dan ook geen nut, aldus de email.

De politie, ook in Nederland, waarschuwt de laatste tijd regelmatig voor het stelen van ‘sleutelloze’ auto’s. Criminelen maken daarbij gebruik van afleesapparatuur die online makkelijk te krijgen is. In de meeste gevallen lezen ze de sleutelcode ’s nachts bij de voordeur af waarna ze de betrokken auto kunnen openen en er mee weg kunnen rijden. Verschillende politiekorpsen adviseren bezitters van dat soort auto’s de sleutels in een blik te bewaren om aflezen te voorkomen. De politie van het Engelse Birmingham raadt bovendien aan om een ouderwets stuurslot aan te schaffen om nog enige afschrikking te bieden. BMW zegt wel dat het in samenwerking met de politie zoekt naar oplossingen voor het probleem.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding