Dat gebeurde onder meer bij een 28-jarige Amerikaan die vorig jaar dood werd aangetroffen in zijn woning in New York nadat koolmonoxide van zijn doorlopende Toyota RAV4 vanuit de garage het huis was binnengedrongen, meldt de New York Times. Ook elders in de Verenigde Staten zijn al een aantal van dat soort gevallen opgedoken. Een brandweercommandant uit Florida zag zoveel gevallen dat hij koolmonoxidedetectoren heeft uitgedeeld aan mensen met een inpandige garage.

Keyless ignition of keyless go is tegenwoordig standaard in meer dan de helft van de nieuwe auto’s. Zolang de afstandsbediening in de buurt is, kan de auto met een druk op de knop worden gestart. Maar veel mensen – vooral ouderen – vergeten soms om de motor met een druk op de knop uit te zetten. De steeds stillere motoren zorgen voor extra risico. Een aantal autofabrikanten heeft in nieuwe modellen systemen opgenomen die bestuurders nadrukkelijker waarschuwen wanneer de motor blijft draaien – of die hem na een bepaalde periode uitschakelt.

De problemen komen dan nog bij het eerder gesignaleerde risico dat sleutelloze auto’s heel makkelijk te stelen zijn. Criminelen kunnen bij de voordeur of zelfs langs lopend op straat de code van de afstandsbediening uitlezen en de auto vervolgens openen en starten. Een aantal politiekorpsen raadt daarom aan de ‘sleutel’ in een blik te bewaren of een stuurslot aan te brengen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding